Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

om uw hypotheek rond te krijgen. Lukt dit niet dan kunt u hiervoor uitstel aanvragen.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

Als u uw hypotheek niet rond krijgt, kunt u een beroep doen op het artikel ‘ontbindende voorwaarden’ welke is opgenomen in uw koop-/aannemingsovereenkomst.

Wanneer start ik met betalen?

Op het moment dat u bij de notaris bent geweest, beginnen de betalingen te lopen. U betaalt in termijnen uit uw bouwdepot. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met uw hypotheekadviseur.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is zeker mogelijk! Raadpleeg voor meer informatie uw hypotheekadviseur hierover.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Aan een nieuwbouwproject zit altijd een vaste notaris gekoppeld. U kunt er eventueel wel voor kiezen om de hypotheekakte bij een andere notaris te laten passeren, hetgeen waarschijnlijk niet voordeliger is.

Wat is bouwrente?

Bij nieuwbouw heeft u te maken met verschillende rentes: bouwrente, transportrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Op de site van Bewust Nieuwbouw staat heel helder uitgelegd hoe het in elkaar zit.

Wat is transportrente?

Bij nieuwbouw heeft u te maken met verschillende rentes: bouwrente, transportrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Op de site van Bewust Nieuwbouw staat heel helder uitgelegd hoe het in elkaar zit.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Voor de bouwtermijn neemt u meestal een overbruggingskrediet waarover rente betaald moet worden. Ondertussen moeten ook de huidige woonlasten worden betaald. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.bewustnieuwbouw.nl

Zijn er kosten aftrekbaar voor de belasting?

In veel gevallen kunt u een voorlopige teruggave krijgen van de rente die u betaalt voor uw nieuwbouwwoning. Dat kan nu al, ook al woont u nog niet in uw nieuwe woning. Kijk eens op deze site van de belastingdienst.

Kan ik meerwerk meefinancieren?

U kunt meerwerk meefinancieren, mits de woning evenveel in waarde stijgt als het meerwerk kost. Uw hypotheekadviseur weet hier alles van.

Wat kost een hypotheekadvies?

De kosten voor hypotheekadvies verschillen nogal. Afhankelijk van de tussenpersoon en bank zullen de kosten tussen de € 850,- en € 3500,- zijn. Raadpleeg voor meer informatie uw hypotheekadviseur hierover.

Wij willen samen kopen, hoe kunnen wij dit het best vastleggen?

Indien u getrouwt bent is een verdeling van het eigendom standaard vastgelegd in de huwlijkse voorwaarden. Bent u niet getrouwd dan kunt u ervoor kiezen de verdeling van het eigendom vast te leggen in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Laat u vooraf informeren door een notaris.

Kan ik meer financieren omdat de woning duurzaam is?

Ja dat kan! Voor Nul op de Meter woningen en voor Energie Neutrale woningen is €25.000 extra hypotheekruimte beschikbaar. Voor gasvrije en energiezuinige woningen is € 9.000,- extra hypotheekruimte beschikbaar. Veel banken hebben daarnaast speciale groenhypotheken voor duurzame woningen.

Wat is een Energiezuinige woning?

Door de energieprestatie van nieuwbouw (EPC 0,4) zijn nieuwbouwwoningen energiezuinig. Hierdoor zijn de maandlasten voor energie bij nieuwbouwhuizen laag.

Wat is een Gasvrije woning?

Dan is de woning gasvrij en aangesloten op een duurzame warmtebron. Dat minimaliseert de CO2 uitstoot waardoor het milieu wordt ontzien. Hiermee draagt u bij aan een beter klimaat en milieu en bent u voorbereid op de toekomst waarin aardgas op termijn verdwijnt.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Dit artikel is standaard opgenomen in uw koop-/aannemingsovereenkomst. Op het moment dat u de financiering of de hypotheekgarantie voor de woning niet rond krijgt binnen een bepaald tijdsbestek, kunt u op grond daarvan de koop-/aannemingsovereenkomst ontbinden.

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra alle opschortende voorwaarden zijn vervuld, wordt er gestart met de bouw.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen van AM worden verkocht met een garantieregeling van SWK of Woningborg. Daarmee bent u ervan verzekerd dat uw woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Met een garantieregeling loopt u dus geen onnodige risico’s. Zie voor alle voorwaarden: http://www.swk.nl/wp-content/uploads/SWK-Kwaliteit-met-zekerheid-6e-druk.pdf

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Alle woningen van AM worden verkocht met een garantieregeling van SWK of Woningborg. Daarmee bent u ervan verzekerd dat uw woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Tevens heeft u 10 jaar garantie op ernstige gebreken. Zie voor alle voorwaarden: http://www.swk.nl/wp-content/uploads/SWK-Kwaliteit-met-zekerheid-6e-druk.pdf

Wanneer ontvang ik het garantiecertificaat?

U ontvangt het garantiecertificaat nadat de koop-/aannemingsovereenkomst is getekend en in ieder geval voordat u naar de notaris gaat.

Van wie koop ik de woning?

U koopt de woning van de opdrachtgever wiens tenaamstelling volledig wordt vermeld in uw koop-/aannemingsovereenkomst.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

De toewijzingen van de woningen gebeurt meestal op volgorde van inschrijving. Ook komt het voor dat er geloot wordt. Dit vindt meestal plaats onder toezicht van een notaris.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

De toewijzingen van de woningen gebeurt meestal op volgorde van inschrijving. Ook komt het voor dat er geloot wordt. Dit vindt meestal plaats onder toezicht van een notaris.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie verplicht tot niets en er zijn geen kosten aan verbonden. Als u een woning toegewezen krijgt, volgt snel een gesprek met de makelaar. Als u na dit gesprek nog steeds wilt kopen, duurt de optie meestal nog 2 weken. In deze periode gaat u definitief een keuze maken.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen

Als u een optie heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Dan weet u of u het huis kunt betalen en wat de financiële consequenties zijn.

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Als u een woning toegewezen krijgt, volgt snel een gesprek met de makelaar. Als u na dit gesprek nog steeds wilt kopen, duurt de optie meestal nog 2 weken. In deze periode gaat u definitief een keuze maken.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Zodra u in het bezit bent van de door beide partijen getekende koop-/aannemingsovereenkomst gaat de bedenktijd van 7 dagen in.

Wat betekent koopsomindicatie?

Indien de koopsommen nog definitief zijn, is er wel een bandbreedte bekend waar de koopsommen tussen zitten.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat de verkopende partij de kosten van de overdracht voorGebruikers zijn rekening neemt. 

Welke bijkomende kosten zijn er bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

De woning wordt gebouwd in termijnen waarover rente betaald moet worden. Tevens zijn er kosten voor het eventuele meerwerk wat u kiest. Daarnaast zijn er kosten voor de bemiddeling van de hypotheekadviseur en notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte. Er hoeft echter geen overdrachtsbelasting betaald te worden en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht en inschrijving bij het Kadaster.

Wat zijn opschortende woordaarden?

De koop-/aannemingsovereenkomst treedt in werking op het moment dat de opschortende voorwaarden zijn vervuld. Opschortende voorwaarden zijn o.a. het verkrijgen van een vergunning en als circa 70% van de woningen van het project zijn verkocht

Wat is een 5% regeling?

U heeft het recht om bij oplevering de laatste 5% van de aanneemsom in depot te storten bij de notaris. Mocht de bouwer de oplevergebreken - of gebreken die tijdens de eerste drie maanden opduiken - niet herstellen, dan heeft u met deze 5%-regeling een stok achter de deur.

Wat is een afwerkingspakket?

Dan wordt de woning niet standaard of casco opgeleverd maar kunt u uit verschillende woonpakketten kiezen zodat u de woning direct na oplevering kan bewonen. Denk hierbij aan de afwerking van de vloeren, wanden, keuken en badkamer. 

Wat is een reserveringsovereenkomst?

Een reserveringsovereenkomst is een optie die schriftelijk is vastgelegd. In sommige gevallen betaalt u hiervoor ook een vergoeding (aanbetaling).

Waar kan ik informatie vinden over de wijk?

Alle informatie over de wijk kunt u vinden op de website. Daar staat alles overzichtelijk voor u op een rij.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Alle voorzieningen in de buurt vind u gecatogoriseerd terug op de kaart in de projectwebsite.

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in de buurt?

Alle voorzieningen in de buurt vind u gecatogoriseerd terug op de kaart in de projectwebsite.

Zijn er al brochures beschikbaar?

Er is een digitale brochure beschikbaar op de website. U vindt deze op de website. 

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De prijzen voor meer en minderwerk worden gelijkertijd met de definitieve prijzen bekend gemaakt. Zodra het zover is ontvangt u van ons bericht via de app en de nieuwsbrief.

“Riederwerf, Wonen aan de Nieuwe Maas”

Contactpersonen Riederwerf

Gerrit van Vugt
Adviseur Riederwerf

Gerrit van Vugt

Ooms Makelaars BV
Makelaar

Ooms Makelaars BV